5 juridische fouten die je als ondernemer niet meer mag maken
Het moment dat je je zaak startte, je ondernemingsnummer aanvroeg, had je waarschijnlijk niet gedacht dat er zoveel regeltjes kwamen kijken bij het ondernemen. Het lijkt wel alsof er elke dag nieuwe wetten worden bijgeschreven om het maar moeilijk te maken.
Laten we eerlijk zijn: je bent je zaak niet gestart om elke dag wakker te liggen van juridische regels, maar om een droom en passie achterna te gaan, toch?
Je bent je zaak niet gestart om elke dag bezig te zijn met wetteksten
Maar soms kunnen slechte afspraken en het niet naleven wetten je serieus veel geld kosten (en hoofdpijn opleveren). Dit zijn de 5 blunders die ik elke week voorbij zie komen – en die je eigenlijk helemaal kan vermijden!
1. Geen algemene voorwaarden hebben.
Ja, ik weet het. Het klinkt saai. Het is waarschijnlijk iets dat je ergens onderaan op je to-do-lijstje hebt gezet en steeds opnieuw uitstelt. Maar als je geen algemene voorwaarden hebt, sta je letterlijk in je ondergoed als er iets misgaat. Zonder die voorwaarden moet je elke discussie opnieuw uitvechten: wie heeft wat gezegd, wat is er echt afgesproken, welke mailtjes zijn er gestuurd enzovoort. Met voorwaarden sta je 1-0 voor in deze discussies.
2. Mondelinge afspraken vertrouwen.
“We hebben het afgesproken hoor, dat komt wel goed.” Meestal wel, maar soms ook niet. Zeker als er geld in het spel is en niemand zich ineens iets herinnert. Op het moment dat de neuzen niet meer in dezelfde richting staan ben je 'gejost' zoals ze dat bij ons zeggen. Zet. Het. Op. Papier.
3. Een contract van Google plukken.
“Ik had een voorbeeldcontract gevonden online!” Ja, en dat was gemaakt voor een Amerikaanse yogastudio in 2014. Geloof me: copy-paste is géén strategie als het over je onderneming gaat. In een contract moet gewoon aangepast zijn aan je bedrijf en aan je situatie. En als je dan toch voor een standaardcontract gaat, zorg er dan tenminste voor dat er een aantal basiszaken instaan.
En plots is er een schadeclaim en kost een klein probleem je 1000en euros!
4. Niet weten wat je aansprakelijkheid is.
Je hebt een klant die niet tevreden is en die beweert dat jij een fout hebt begaan. Ineens komt er een schadeclaim binnen van 1000en euros... En daar sta je dan, een onverwacht probleem, en nu? Wist je dat je in sommige gevallen met je privévermogen aansprakelijk kan zijn? Surprise! Zonder de juiste juridische structuur kan je harde werk je huis kosten. Just saying.
5. Geen voorwaarden op je facturen zetten
“Betaaltermijn? Ach, dat komt wel goed.” Spoiler: dat komt NIET (altijd) goed. Je wil echt voorkomen dat je harde werk uiteindelijk niet wordt betaald. Facturen zorgen voor inkomsten, en die heb je als ondernemer gewoon nodig. Bescherm jezelf met duidelijke betaalvoorwaarden en een slim incassobeleid.
👉 Bottom line? Jij wilt ondernemen zonder stress. Zet je juridische basis goed neer, dan hoef je later niet achter de feiten aan te rennen. En nee, dat hoeft geen gedoe te zijn – dáár ben ik voor.